Sunday, October 18, 2009

Penghalang-Penghalang dalam Menuntut Ilmu


Ilmu adalah cahaya yang dikurniakan Allah kepada manusia. Tidak diragukan lagi kedudukan orang yang berilmu disisi Allah adalah lebih tinggi darjatnya. Hanya orang-orang yang berilmu & berakal lah manusia dapat memahami kebesaran Allah melalui penciptaan alam semesta beserta segala isinya.

Demikianlah mulianya kedudukan orang yang berilmu sehingga Rasulullah meriwayatkan dalam sebuah hadis :

“Barangsiapa yang berjalan menuntut ilmu maka Allah mudahkan jalannya menuju syurga. Sesungguhnya malaikat akan membuka sayapnya untuk orang yang menuntut ilmu kerana redha dengan apa yang mereka lakukan. Dan sesungguhnya seorang yang mengajarkan kebaikan akan dimohonkan ampun oleh makhluk yang ada di langit mahupun di bumi hingga ikan yang berada di air. Sesungguhnya keutamaan orang alim atas ahli ibadah seperti keutamaan bulan di atas seluruh bintang. Sesungguhnya para ulama itu pewaris para Nabi. Dan sesungguhnya para Nabi tidak mewariskan dinar, tidak juga dirham, Yang mereka wariskan hanyalah ilmu. Dan barangsiapa yang mengambil ilmu itu, maka sungguh, ia telah mendapatkan bahagian yang paling banyak.

Siapakah orang yang tidak mahu di doakan oleh malaikat dan makhluk-makhluk Allah yang ada di muka bumi ini?? Sesungguhnya perkara tersebut merupakan suatu kemuliaan yang besar.

Seperti kata pepatah “No pain, no gain” (tidak ada yang akan kita dapatkan tanpa pengorbanan) , maka untuk mencapai kemuliaan yang bernama ilmu itu pasti ada dugaan yang harus kita hadapi.

Berikut adalah beberapa perkara yang menjadi penghalang kepada seseorang itu untuk mencapai kemuliaan ilmu:

1) Niat bukan kerana Allah s.w.t.


2) Menuntut Ilmu Hanya Ingin Terkenal dan Bangga Diri


3) Lalai Dalam Menghadiri Majlis Ilmu


4) Beralasan dengan kesibukan urusan keduniaan


5) Menyia-nyiakan kesempatan belajar di waktu kecil


6) Bosan dalam menuntut ilmu

7) Tidak Mengamalkan Ilmu

8) Putus Asa dan Rendah Diri1 comments:

gee October 18, 2009 at 10:11 AM  

halangan terhebat didalam menuntut ilmu adalah berpunca dari diri sendiri yang mahu maju tapi tidak mahu berusaha.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP